Vegan springrolls met dipsausje

Gepubliceerd op 26 maart 2020 om 16:25

Springrolls .... Zelf vond ik het vroeger altijd zo een vage term. Ik zag het als een soort loempia, maar dan met een doorschijnend velletje. Nu kan ik er niet meer aan weerstaan! De inhoud is belangrijk, maar het dipsausje maakt het pas af! En ook hier zijn vegan opties zeker mogelijk. Eigenlijk kan je er gerust alle groenten in steken die je zelf graag eet. Ik begon te experimenteren met overschotjes in mijn koelkast en zie hier het resultaat!

Wat heb je nodig?

Springrolls:

  • Rijstvellen (hier werden 5 grote vellen gebruikt)
  • 4 grote handen jonge bladspinazie
  • 4 wortels
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 rode paprika
  • 150-200g uitgelekte groene (of witte) bonen 
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 koffielepel lookpoeder
  • 1 koffielepel cajunkruiden
  • 1 koffielepel paprikapoeder

Dipsausje:

  • 2 soeplepels witte tahini (niet afgestreken)
  • 2 soeplepels zoetzure saus
  • 1 koffielepel appelazijn
  • 1 soeplepel water
  • 1 koffielepel soyasaus
  • (optioneel: 1 soeplepel edelgistvlokken)

Bereiding:

  1. Het sausje is simpel! Doe alle ingrediënten van het dipsausje in een kom en mengen maar. Tip: begin met de tahini en voeg vervolgens de vloeistoffen toe terwijl je roert.
  2. Neem al de groenten, behalve de bladspinazie en bonen, en snijd ze in fijne reepjes.
  3. Doe de bonen in een kom en plet ze totdat je een soort pasta krijgt. Voeg hier de paprikapoeder, cajunkruiden, lookpoeder en balsamicoazijn aan toe en meng. Als alles goed gaat, heb je een redelijk droge pasta die licht kneedbaar is.
  4. Verdeel de gemixte bonenpasta in 5 en maak van elk deel een worstje (ongeveer 5 à 7 cm lang) en leg ze opzij. 
  5. Neem een grote kom (waar je een rijstvel volledig in kan leggen). Doe er een centimeter water in. Leg nu 1 vel in de kom en dompel het vel onder. Laat 1 minuutje weken, haal het uit het water en leg het slappe vel op een vlakke ondergrond. 
  6. Leg wat bladspinazie in een strook in het midden van het vel, leg daarop in het midden een worstje bonenpasta, enkele reepjes groenten en plooi het rijstvel er over en rol op. Let op, vergeet de zijkanten niet naar binnen te vouwen.
  7. Herhaal dit voor alle vellen en serveer met het sausje! Ik hou ervan om te doppen, maar voel je vrij om de saus er over te sprenkelen.

 

Smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.