GEZONDE VOEDING

Heel wat mensen zijn op zoek naar het ideale dieet. In Amerika wordt het woord dieet anders gebruikt dan bij ons. Zo spreken zij over een 'gluten free diet', maar zien wij dat niet echt als een dieet om te vermageren. In onze ogen is het een aangepaste eetstijl, namelijk het niet eten van gluten bevattende producten. 

Het is niet de bedoeling om hieronder verschillende diëten neer te schrijven. Deze pagina moet bekeken worden als informatie over verschillende voedingsgewoonten of zelfs levensstijlen. Er zit een mogelijkheid in dat je bij de overschakeling enkele kilo's verliest, maar dat mag niet je hoofddoel zijn. De bedoeling van het aanpassen van je voeding moet samen gaan met de wil om met een gezond lichaam rond te lopen op aarde en daardoor ook minder kans te hebben op verschillende kwaaltjes of ziekten.

Tegenwoordig wordt alles heel snel in hokjes geschoven en wordt overal een naam op geplakt. Ik vind het belangrijker om met voeding om te gaan zoals jij je daar goed bij voelt. Iedereen is anders en reageert ook anders op bepaalde voedingsmiddelen of eetpatronen. Je moet jezelf ook niet beperken tot 1 hokje, maar kan gerust combineren. Pak dus van elke bestaande stijl wat voor jou goed voelt en maak er je eigen uniek gezond voedingspatroon van!

Hieronder worden respectievelijk (rauw) veganisme en het ketogeen dieet ( = lees eetpatroon), waarvan ik zelf al geproefd heb, kort toegelicht. 

 

Vegan - Veganisme

Veganisten eten puur plantaardig. Dit wil zeggen dat ze alles wat gemaakt is van dieren laten staan. Wat vormt dan de basis binnen hun eetpatroon? Alle soorten groenten en fruit, peulvruchten, noten en zaden en eiwitbronnen zoals tofu en seitan.

 

Rauw veganisme

Rauwe veganisten gaan een stapje verder en verwarmen hun voedsel niet. Dit vanuit het idee dat, wanneer voedsel verhit wordt boven 42 graden Celsius, er verschillende enzymen en voedingsstoffen verloren gaan. 

 

Keto

Wie keto eet, eet zo weinig mogelijk koolhydraten. Hun voeding bestaat voornamelijk uit het eten van gezonde vetten zoals kokosmelk en -olie, avocado's, noten en proteïnen. Het idee hierachter zit dat we ons lichaam hebben gewoon gemaakt om energie te halen uit het verwerken van suikers, koolhydraten dus. Heel wat koekjes, brood, pasta, rijst liggen hier aan de basis van. Aangezien we teveel suikers eten in vergelijking met wat we nodig hebben, zullen de overschotten omgezet worden in vetten in ons lichaam. Deze blijven aanwezig of zich zelfs opstapelen omdat we bijna nooit in een suikertekort zitten.

Door meer gezonde vetten te eten en de suikers te beperken, gaat het lichaam terug leren om energie te halen uit vetten. Waarom zeg ik nu 'terug'? Wel in de oertijd aten de mensen heel weinig graanproducten. Hun eten bestond vooral uit vetten en die vetten werden rechtstreeks gebruikt als energieleveranciers. Door nu vetten te eten, zal het lichaam weer leren om de eigen vetten sneller aan te spreken om energie te leveren wanneer het lichaam dit nodig heeft. En dit zonder dat je op dieet gaat of niets meer mag eten. Je calorie-inname blijft hoog, door gezonde vetten te eten.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb